הפרק מוקדש לשנת 1948, שנת הקמת מדינת ישראל. תחילה מוגשת סקירה קצרה של קורות מלחמת העצמאות: כיבוש יפו, לטרון, רמלה, לוד; על יחידת הפרשים, דרך בורמה וקורות הספינה אלטלנה. צה"ל הוקם מאיחוד המחתרות שפעלו בארץ בתקופת המנדט - ההגנה, הלח"י והאצ"ל. מודגש חלקם של
ז'אנר: דוקומנטרי | ישראל 2008 | 24 דקות | רוסית עם כתוביות לעברית
בימוי : ליאוניד בלחמן | הפקה של ערוץ 9 בשיתוף עם קרן אבי חי
תקציר :
'תמול שלשום' היא סדרת תעודה היסטורית בשפה הרוסית, המספרת על שישים שנות ההיסטוריה של מדינת ישראל מנקודת מבטם של העולים החדשים בכלל והעולים מברית המועצות בפרט.
הפרק מוקדש לשנת 1948, שנת הקמת מדינת ישראל. תחילה מוגשת סקירה קצרה של קורות מלחמת העצמאות: כיבוש יפו, לטרון, רמלה, לוד; על יחידת הפרשים, דרך בורמה וקורות הספינה אלטלנה. צה"ל הוקם מאיחוד המחתרות שפעלו בארץ בתקופת המנדט - ההגנה, הלח"י והאצ"ל. מודגש חלקם של העולים החדשים, שזה עתה ניצלו מציפורני הנאצים והגיעו לארץ ישר לשדה הקרב. כחמישית מהלוחמים היו עולים חדשים, אותו אחוז שקיים גם היום בצה"ל. גם עולים מברית המועצות התגייסו לצבא ונלחמו למען המדינה, למען סטאלין ולמען בן-גוריון, ותוך כדי הקרבות למדו את השפה העברית כדי להבין את הפקודות.
בשנה זו התמנה לראשונה רב צבאי שהכניס לצה"ל צביון יהודי-דתי, שהתבטא במיוחד בהכשרת מטבחי צה"ל. ארגון הגדנ"ע הכשיר את בני הנוער לקראת הצבא.
במקביל למלחמה נמשכו החיים בעורף ותססו. התפתחה תרבות של הוגים ומשוררים, ותרבות הפנאי של שתייה, בתי קפה, תיאטראות וענפי ספורט - בעיקר כדורגל ואגרוף, וכן נפתחה חברת התעופה העברית הראשונה - חברת 'אל על' שהביאה עמה שגשוג וגאווה לאומית.
בעוד הממשלה ניסתה לפתח בארץ תרבות עברית ישראלית, נמשך המאבק הלאומי על הפיכת העברית לשפה הרשמית במדינה, והושקעו מאמצים רבים כדי להנחיל את השפה.
בתרבות הישראלית המתגבשת נטמעו גם מוטיבים רבים מהתרבות הרוסית שהביאו עמם העולים - בגינוני הצבא, בסגנון התעמולה, בזמר העברי, באמנות ובתרבות השתייה.
הסדרה בנויה בקצב מהיר וקצבי ועשירה בקטעי ארכיון רבים המחיים את התקופה. הפרק מצדיע לדור הפלמ"ח שהיו חדור התלהבות, הקרבה וגאווה על היותו יהודי ישראלי חדש ובעל תפקיד מכונן בתולדות עם ישראל.