הסדרה "עשרת הדברות" בוחנת את עשרת החוקים הבסיסיים ביותר של הדת היהודית ואת משמעותם העמוקה לחיינו, דרך חייו האישיים של רונאל פישר וחייהן של דמויות שונות שהוא פוגש. פישר פותח דיון מחודש, אישי ופילוסופי, בערכי העולם היהודי ומתמקד בכל פרק בסיפור אישי מסוים.
ז'אנר: דוקומנטרי | ישראל 2005 | 40 דקות | עברית | בימוי: יורם זק
תקציר:
הסדרה 'עשרת הדיברות' בוחנת את עשרת החוקים הבסיסיים ביותר של הדת היהודית ואת משמעותם העמוקה לחיינו, דרך חייו האישיים של רונאל פישר וחייהן של דמויות שונות שהוא פוגש. פישר פותח דיון מחודש, אישי ופילוסופי, בערכי העולם היהודי ומתמקד בכל פרק בסיפור אישי מסוים המתאים לדיבר, ובשיחה עליו עם הפסיכולוגית איריס רייצס. רייצס מנתחת איתו את האירועים ומנסה להבין מהיכן נובעות תפיסות העולם שלו ושל המשתתפים.
פישר מצליח להגיע לרגעים של אינטימיות וגילוי לב פשוט ועמוק המעורר הזדהות מיידית. אישיותו המיוחדת מקרינה על אופי התכנית - עורך דין, עיתונאי, מפורסם – ומגמגם כבד. נושא הגמגום מעסיק מאוד את פישר וקשה להתעלם מההקבלה לדמותו של משה רבנו שקיבל את עשרת הדיברות והיה כבד פה וכבד לשון...
הדיבר העשירי, "לא תחמוד", הוא דיבר האוסר על המחשבה, עוד בטרם המעשה, אוסר על הרצון להשיג עוד ועוד דברים.
רונאל נפגש עם אישה בשם סול (נשמה), ששמה הקודם היה יפעת. בעבר היה ליפעת הכול: בית גדול ביפו, ג'יפ מפואר, משרת מנהלת שיווק בחברה גדולה, בעל מקסים וילדה בת שנה. אבל היא הייתה לא מאושרת. בוקר אחד, היא החליטה לעשות שינוי. היא שהתה במשך חודש ביער, חילקה את כל רכושה, לקחה את בתה ועברה להתגורר באוהל אינדיאני בגליל. רונאל השאפתן ובתו העירונית והמפונקת מבקרים את סול ובתה באוהל שלהן בגליל ועומד על ההבדלים העמוקים בתפיסות העולם.
הפרק לא מדבר על הקנאה של מי שאין לו במי שיש לו הכול, אלא על הטיפוסים שיש להם הכול ורוצים להשיג עוד ועוד.
הפרק מחדד את הקשר שבין התרבות החומרית והחמדנות. התרבות שנותנת ונותנת ולא דורשת מאמץ, אינה מסבה בהכרח אושר ואיכות חיים. תרבות הפשטות וההסתפקות במועט שאינה חוששת להגיד 'אין לי' ו'לא צריך' יכולה להעניק שלווה ואושר ושמחת חיים.