הסדרה "עשרת הדברות" בוחנת את עשרת החוקים הבסיסיים ביותר של הדת היהודית ואת משמעותם העמוקה לחיינו, דרך חייו האישיים של רונאל פישר וחייהן של דמויות שונות שהוא פוגש. פישר פותח דיון מחודש, אישי ופילוסופי, בערכי העולם היהודי ומתמקד בכל פרק בסיפור אישי מסוים.
ז'אנר: דוקומנטרי | ישראל 2005 | 40 דקות | עברית | בימוי: יורם זק
תקציר:
הסדרה 'עשרת הדיברות' בוחנת את עשרת החוקים הבסיסיים ביותר של הדת היהודית ואת משמעותם העמוקה לחיינו, דרך חייו האישיים של רונאל פישר וחייהן של דמויות שונות שהוא פוגש. פישר פותח דיון מחודש, אישי ופילוסופי, בערכי העולם היהודי ומתמקד בכל פרק בסיפור אישי מסוים המתאים לדיבר, ובשיחה עליו עם הפסיכולוגית איריס רייצס. רייצס מנתחת איתו את האירועים ומנסה להבין מהיכן נובעות תפיסות העולם שלו ושל המשתתפים.
פישר מצליח להגיע לרגעים של אינטימיות וגילוי לב פשוט ועמוק המעורר הזדהות מיידית. אישיותו המיוחדת מקרינה על אופי התכנית - עורך דין, עיתונאי, מפורסם – ומגמגם כבד. נושא הגמגום מעסיק מאוד את פישר וקשה להתעלם מההקבלה לדמותו של משה רבנו שקיבל את עשרת הדיברות והיה כבד פה וכבד לשון...
בפרק העוסק בדיבר "לא תגנוב", יוצא רונאל פישר, עו"ד במקצועו, להבין מהי פעולת הגנבה שאותה אוסרת היהדות, ומדוע היא כה חמורה. הוא מבקש להבין מה מניע אנשים לגנוב.
לשם כך הוא הוא נפגש עם ה"אופנובנק", רוני ליבוביץ, שהיה השודד המפורסם ביותר בשנת 1990 כאשר היתל בשיטתיות במשטרה ושדד 21 בנקים, תוך שהוא רכוב על אופנוע וחבוש קסדה, ואיש לא ידע את זהותו. כיום, כעבור 14 שנים, הוא השתחרר מהכלא ומכה על חטאו. הוא חי עם אישה בשם יסמין ומרצה בכל הארץ על עברו כדי להזהיר את בני הנוער מהתדרדרות לפשע.. רונאל מנסה לחזור עם רוני לילדותו ולחדור לנבכי נפשו, כדי למצוא שם את התשובה לשאלה מדוע עשה זאת. רוני מבקר בשכונה המבוססת שבה גדל, מספר על הבית, על הקשרים ועל הנתק מהמשפחה.
רוני נפגש עם איריס הפסיכולוגית אשר מנסה לפצח את חזותו הקשוחה, לגרום לו להתחבר לרגשותיו, ולהבין שהמעשים החמורים שעשה היו התגובה שלו לכאב החמור שחווה בקשריו עם משפחתו. כאבו הגדול של רוני הוא על שהחמיץ את שנות התבגרותו של בנו, ועל הריחוק שנוצר ביניהם בעקבות כך – המשחזר את הריחוק שהיה לו עם אביו.
מעבר לכך עומד רונאל על תופעה חברתית מעניינת של ההערצה שלה זכה האופנובנק, שנתפס בחברה כאמיץ, מורד ומבטא את התסכול של האזרחים בבנקים ובמשטרה.