הסדרה "עשרת הדברות" בוחנת את עשרת החוקים הבסיסיים ביותר של הדת היהודית ואת משמעותם העמוקה לחיינו, דרך חייו האישיים של רונאל פישר וחייהן של דמויות שונות שהוא פוגש. פישר פותח דיון מחודש, אישי ופילוסופי, בערכי העולם היהודי ומתמקד בכל פרק בסיפור אישי מסוים.
ז'אנר: דוקומנטרי | ישראל 2005 | 40 דקות | עברית | בימוי: יורם זק
תקציר:
הסדרה 'עשרת הדיברות' בוחנת את עשרת החוקים הבסיסיים ביותר של הדת היהודית ואת משמעותם העמוקה לחיינו, דרך חייו האישיים של רונאל פישר וחייהן של דמויות שונות שהוא פוגש. פישר פותח דיון מחודש, אישי ופילוסופי, בערכי העולם היהודי ומתמקד בכל פרק בסיפור אישי מסוים המתאים לדיבר, ובשיחה עליו עם הפסיכולוגית איריס רייצס. רייצס מנתחת איתו את האירועים ומנסה להבין מהיכן נובעות תפיסות העולם שלו ושל המשתתפים.
פישר מצליח להגיע לרגעים של אינטימיות וגילוי לב פשוט ועמוק המעורר הזדהות מיידית. אישיותו המיוחדת מקרינה על אופי התכנית - עורך דין, עיתונאי, מפורסם – ומגמגם כבד. נושא הגמגום מעסיק מאוד את פישר וקשה להתעלם מההקבלה לדמותו של משה רבנו שקיבל את עשרת הדיברות והיה כבד פה וכבד לשון...
בפרק "לא תרצח" מביט פישר עמוק בעיני המוות. אריה וסבינה הינם דוד ואחיינית – שניהם חולים במחלת ניוון השרירים ALS, מחלה חשׂוכת מרפא הגורמת לניוון שרירים ולמוות בחנק. הדילמה העומדת במרכז הפרק היא שאלת המתת החסד. האם יש לאפשר לחולה במחלה סופנית לבחור לסיים את חייו?
בפרק נידון ההבדל בין אי הארכת חיים לבין גרימת מוות באופן אקטיבי. הפרק מראה גם את ההבדל בין סבינה ואריה בהתמודדות עם המחלה ועם הידיעה כי הסוף מתקרב. סבינה מפגינה שמחת חיים; חשוב לה להיראות יפה ומטופחת. היא אקטיבית ופועלת בפיקחון לקראת המוות ורוצה להסדיר בעצמה את האופן שבו תמות. אריה לעומתה פסיבי יותר. הוא מתקשה לקבל את מצבו ובוכה במיטתו במרבית שעות היום. שניהם מתנגדים להתחבר למכונת ההנשמה בבוא העת ומבקשים שיניחו להם למות. סבינה נוקטת לשם כך פעולה אקטיבית: היא קוראת לרופא שלה ומסבירה לו בבהירות את רצונה, וגם חותמת על בקשה לאי הארכת חיים בנוכחות עו"ד
בסרט מובא דיון בין שופט ורופא על נושא המתת החסד. השופט רואה במוות חלק בלתי נפרד מהחיים וטוען שצריך לכבדו ולאפשר לו להגיע; ואילו הרופא רואה במוות אויב שיש להילחם בו ולמנוע אותו בכל דרך. בעיני הרופא, אי הארכת חיים היא אנטיתזה למהות הרפואה, שמטרתה היא להילחם במוות.