סיור מודרך בתערוכה הרטרוספקטיבית הראשונה בישראל לאנטולי קפלן, אחד מגדולי האמנים היהודיים־סובייטים במאה ה־20.
אנטולי (תנחום) קפלן נולד ב־1902 בעיירה רוגצ'וב שבאימפריה הרוסית (כיום בבלארוס), ונפטר ב־1980 בלנינגרד (סנט פטרסבורג). הוא היה לאמן היחיד בברית המועצות שמציב את התרבות היהודית בחזית יצירתו ושזכה להכרת המשטר הסובייטי. תחת ידו קמו לתחייה חיי היום־יום של השטעטל (העיירה היהודית) וסיפוריהם של גדולי הסופרים היידיים, כמו שלום עליכם ומנדלי מוכר ספרים.
מתחת לרדאר הצנזורה הוא אף הצליח להצפין ביצירותיו ביקורת חברתית על החיים שמאחורי מסך הברזל, ועל האתגרים החברתיים והפוליטיים של יהודים בני זמנו. קפלן יצר באדיקות כשסביבו התרחשו תהפוכות פוליטיות והיסטוריות; הוא לא פסק ליצור גם בשעה שעירו לנינגרד היתה נתונה במצור, ועיירת הולדתו האהובה נכבשה ונחרבה. האמן נותר שרוי בחיפוש מתמשך אחר דרכים חדשות לתאר את סיפור ילדותו, שסירב שייגדע.
אף שנאסר על קפלן לצאת מגבולות ברית המועצות, יצירותיו נדדו ברחבי תבל והוא נעשה לאמן בעל שם עולמי. דווקא בישראל נותר קפלן שם כמעט אנונימי, המוכר ליודעי ח"ן בלבד. תערוכה זו חושפת לקהל נדבך חשוב מיצירתו הענפה – למעלה ממאה עבודות וביניהן סדרות הדפסים, קרמיקות, ציורי שמן, תחריטים וספרים נדירים.
משך הסיור כ-75 דק' | הסיורים ללא תשלום ובהרשמה מראש