סוגיית הגמול היא נושא מרכזי בעולם המחשבה המקראית, וכמעט כל ספרי המקרא עוסקים בה ישירות או בעקיפין. היא עוסקת במכלול הבעיות הנוגעות לשכר ועונש בעולמנו, ותוהה בעיקר לגבי היחס שבין החטא לעונש. עם זאת, הניסיון לעמוד על עקרונות הגמול במקרא מעלה סבך של בעיות, שאלות ואתגרים, המייצרים תמונה מורכבת ורב־ממדית.
תורת הגמול מתמודדת בצורה נוקבת עם שאלת הצדק האלוהי והאנושי. מהם ההבדלים בין ענישה אלוהית ובין ענישה אנושית? איך מתמודד המקרא עם שאלת חוסר הצדק האלוהי? כיצד נקבעת חומרת החטא, ובהתאם לכך, חומרת העונש? האם רצוי למחוק את חטאו של האדם, ואם כן – באילו נסיבות? מה תפקיד התשובה בתהליך זה, ומה תפקידה של כפרה?
במהלך הסדרה נעמיק בסוגיות מרכזיות בתורת הגמול, כגון הבחירה החופשית לעומת הגזירה האלוהית, דרך ניהול העולם על ידי האל ויחסו אל האדם. לצד זאת, נעמיד לבירור מונחי יסוד כגון חטא, פשע, צדק, חסד ועוד. נבחן מהו הרציונל של הגמול האישי לעומת הלאומי, ושל הגמול לדורות. יעמדו לרשותנו המקורות המקראיים, ולצידם הגות יהודית שנכתבה בנושא לאורך הדורות. עיון באלה יאפשר לראות כיצד תפיסות שונות של הגמול התעצבו במהלך הזמן, ועם השתנות הנסיבות החברתיות והפוליטיות.
ד"ר דוד כהן צמח הוא חוקר מקרא ומרצה במכון כרם (מכללת דוד ילין), העוסק בכתיבה ובעריכה של ספרים ומאמרים מתחום מחקר המקרא והוראת המקרא.
ת המדרש והאגדה. השנה ראה אור ספרו "מסע בנביאים – פירוש ישראלי חדש", בהוצאת ידיעות ספרים.