זיגמונד פרויד הוא אבי הפסיכואנליזה, אחד המדענים הבולטים והמשפיעים ביותר במאה העשרים בתחום תורת האישיות. פרויד פיתח טכניקה טיפולית של פסיכואנליזה, המתחקה אחר שורשי הסימפטומים הנוצרים בעקבות חסימות רגשיות ונפשיות. הפסיכואנליזה הפכה למקובלת ביותר בעולם המערב
(קטע מתוך הפרק על הבעל שם טוב)
ז'אנר: תוכנית אירוח | ישראל 2007 | 30 דקות | בימוי: רובי פודגור | הפקה: שידורי קשת
תקציר:
הסדרה 'המהפכנים' מספרת את סיפור חייהם ומפעלם של גדולי האומה, שחוללו שינוי ומהפכה בעולם היהודי. גיבורי הסדרה נבחרו מתקופות שונות ומתחומי עשייה שונים, מאברהם אבינו ודוד המלך ועד זיגמונד פרויד, ברוך שפינוזה או רחל המשוררת. המנחה, קובי אריאלי, מארח בכל פרק מומחים המסייעים לו להבין את הדמות הנדונה ולעמוד על ייחודה.
בפרק על זיגמונד פרויד משתתפים הפסיכואנליטיקאי פרופ' יורם יובל והוגה הדעות בתחום פסיכולוגיה ויהדות, פרופ' מרדכי רוטנברג.
זיגמונד פרויד הוא אבי הפסיכואנליזה, אחד המדענים הבולטים והמשפיעים ביותר במאה העשרים בתחום תורת האישיות. פרויד פיתח טכניקה טיפולית של פסיכואנליזה, המתחקה אחר שורשי הסימפטומים הנוצרים בעקבות חסימות רגשיות ונפשיות. הפסיכואנליזה הפכה למקובלת ביותר בעולם המערבי, והפכה לאבן יסוד בתורת הפסיכולוגיה.
פרויד וחברים |
פרופ' יובל מספר כיצד נולדה הפסיכואנליזה – פרויד, שהיה רופא, טיפל בחולי היסטריה בשיטת ההיפנוזה שהייתה מקובלת בזמנו, אך הגיע למסקנה כי עליו להפסיק להפנט ולהתחיל להקשיב למטופלים. הוא פיתח שיטת טיפול חדשנית שבה המטופל משוחח עם המטפל בפגישות הנערכות באופן קבוע, הגורמות למטופל להגיע לחשיבה מחודשת על עצמו, ובכך הוא יכול לפתור בכוחות עצמו את בעיותיו. בעקבות כך הגיע פרויד לתובנות רחבות היקף על מהות האדם.
הפסיכואנליזה התחילה במקום שבו הפסיקו להפנט והתחילו להקשיב - ריפוי בדיבור. פרויד פיתח ארבעה מודלים לתיאור היבטים שונים של האישיות, וכן כתב מאמרים רבים המנתחים תופעות תרבותיות וספרותיות בשיטות פסיכואנליטיות.
המושגים שטבע פרויד חדרו לשפה ולתרבות המערבית, כמו למשל המונחים 'טעות פרוידיאנית', 'אגו', וה'לא-מודע'.
פרופ' רוטנברג טוען שתסביך אדיפוס ששעליו מבסס פרויד את תורתו, הוא מודל נוצרי – הנצרות "רצחה" את היהדות (האב) וירשה את מקומה. כמו כן הוא טוען שפרויד הושפע מרעיונות רבים המופיעים בקבלה ובחסידות ולכן לא היה מהפכן.
פרופ' יובל מדגיש שפרויד תרם לעולם שני מושגים חשובים – התת מודע שמתבטא בחלומות, בפליטות פה ובתסביך אדיפוס למשל, וכן את ההבנה שהאדם הוא אישיות מורכבת והוא יכול לרצות בעת ובעונה אחת דברים סותרים.