"שמע ישראל", הצהרת האמונה החשובה והמרכזית ביותר במסורת היהודית, זכתה לדיון מעמיק על ידי עמודי התווך של העולם היהודי כרמב"ם ורבנו בחייא אבן פקודה. הרעיון של "אחדות ה'" באמירת "שמע" הובן בדיון זה לאור תפיסת ה"אחד" של ההגות היוונית, והוליד שאלות מטפיזיות שונות: מהו ייחוד ה'? האם האל הוא טוב או שמא הוא מעבר לטוב? כיצד אלוהי העולם הוא ה' אלוהי ישראל?
שאלות אלו, כך סברו הפרשנים, ניתנות להארה על ידי החוכמה אנושית – תובנה שעוררה בזמנם תקווה אך גם מתח שהוביל לחרמות ולפולמוסים מרים. בימינו נדחקו שאלות אלו ופינו את מקומן למפגש הדיאלוגי והחווייתי עם האל החי או למרחב המעשי-אתי.
בסדרה זו נבקש להשיב את העיון המטפיזי במצוות "'שמע" אל תוך מחשבת היהדות תוך כדי התמודדות עם האתגרים שהוצבו בפני עיון זה לאורך הדורות. באמצעות העיון במקורות קנוניים מספרות המדרש, ההלכה, התפילה והפיוט, ננסה להשיב על השאלות הנזכרות מתוך מבט עכשווי, ולהפוך את הפולמוס לחברותא מרתקת.
פרופ' מאיר בוזגלו הוא מרצה לפילוסופיה באוניברסיטה העברית. התמחותו נוגעת ללוגיקה, מטפיזיקה ופילוסופיה אנליטית. בין ספריו: "שפה לנאמנים: מחשבה על המסורת" (כתר, 2008), ו"שמע: עיון מטאפיזי לאור המקורות" (כרמל, 2022).